Sallad vs Sallat

Hur många gånger har du inte funderat över skillnaden av dessa två ord som är så lika och sitter på olika lådor med ungefär samma innehåll på ICA. Beror skillanden på storleken, urspungslandet, den gröna nyansen eller är det kanske en klassfråga? Är det så att det är bara vi, arbetarna, som köper sallad? Det kanske är så att det är grevarna och schtekarna som har fattat grejen och äter endast sallat. Det är kanske egentligen samma produkt men d:et byts ut mot ett t och sallaTen kostar helt plötsligt 20 kr mer och grevarna och schtekarna skrattar åt oss arbetare som är för fattiga för sallaten. 

Konstigt nog så är det inte så det ligger till.

Efter en kort research så kom jag fram att sallat(Lactuca sativa) är en växt inom växtsläktet sallater(Lactuca). Det som kan benämnas under det släktet är allt med följade beskrivning som är hämtad från kunskapens källa.

"Släktet innehåller ett- eller tvååriga örter som kan vara kala eller borsthåriga. De är upprätta, ofta relativt högväxta och har alla mjölksaft. Bladen är strödda, ibland även med rosettblad. Dessa kan vara enkla eller parflikiga, de är tandade, oskaftade, kortskaftade, eller ibland stjälkomfattande. Blomkorgarna är många och små. De sitter i grenade klasar, mer eller mindre tätt. Holkfjällen är tegellagda. Korgbottnen saknar fjäll mellan de egentliga blommorna. Blommorna är tunglika och blekgula. Frukten är elliptisk, tillplattad, ribbad och med ett långt trådlikt spröt. Penseln består av många tunna hår."

Sallad är däremot en maträtt bestående av en blanding av hackade/skivade ingredienser med till exempel en sallat som huvudingrediens.

Visste du det innan?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0